President Trump heeft woensdag bekendgemaakt dat hij de tarieven op Chinese import verhoogt naar 125%. Voor andere landen geldt tijdelijk een 10% tarief, met een 90-dagen pauze om te “onderhandelen”. De reactie van de markt op dit alles was insane: beleggers in panic, en miljardairs als Bill Ackman slaan alarm.
Ackman, een Trump-fan van het eerste uur, noemde het “een zelf veroorzaakte economische nukewinter”. Toch is dit geen plot twist, Trump roept al sinds dag één dat hij keihard wil ingrijpen in wereldhandel.
In 2024 tijdens de campagne gooide hij al het idee op om income tax te vervangen door tarief cash. Economen noemden het toen al een disaster to be. Adam Hersh van EPI vergeleek het met “een atoombom op een orkaan gooien.” Nu zitten we dus op 104%-125% importheffing, precies wat hij destijds nodig zou hebben om die dream waar te maken.
Toch zijn veel business heads en tech boys “verbaasd” dat Trump dit echt doorzet. Elon Musk — ja, die met die “Trump was right about everything”-pet zou nu zelfs proberen Trump om te praten. Too little, too late.
In zijn eerste termijn hield Trump z’n tariefbeleid nog een beetje gericht en gecontroleerd. Maar die tijd is over and done. Hij is nu omringd door MAGA-loyalisten, en niemand houdt hem meer tegen.
Volgens politieke studies voeren presidenten gemiddeld 67% van hun verkiezingsbeloften uit. Trump? Die scoorde in z’n eerste termijn al hoog: travel bans, belastingvoordelen voor the rich, deals killen, ambassade verhuizen — allemaal volgens plan.
Kortom: dit tariefspel is geen verassing. Het stond gewoon in het draaiboek. Alleen nu zitten ook de mensen die dachten “het zal wel loslopen” met de gebakken peren.
Moraal van het verhaal?
Trump doet wat hij zegt. En wie niet luisterde, wallet is hurting.