Supermarktketen Lidl komt met een speciaal groente- en fruittasje om voedselverspilling tegen te gaan. In de zak zitten tomaten, bananen en andere groente- en fruitsoorten met deukjes, die anders zouden worden weggegooid. Klanten betalen 3 euro voor een zak van 4 kilogram.
Quirine de Weerd, hoofd duurzaamheid bij Lidl, ziet dat het gedrag van de klant verandert: ,,Vroeger wilden mensen misschien niet zo snel gezien worden bij de koopjeshoek, maar dat is tegenwoordig wel veranderd. Het is juist hip om voedsel dat anders zou worden weggegooid te kopen.’’
Supermarkten komen steeds vaker met duurzaamheidsmaatregelen om voedselverspilling tegen te gaan. Albert Heijn kent al enige jaren het concept van Buitenbeentjes, waardoor groenten met een afwijking – ‘kleine paprika’s of kromme komkommers’ – alsnog in de winkel terechtkomen.
Lidl was de eerste supermarkt die verspil-mij-niet-stickers introduceerde. Producten die bijna over de datum zijn, mogen daardoor weg voor 25 cent. Of bij vlees, vis en vega voor 50 cent. Andere supermarkten volgden snel.